+36 30 44 77 484 | info@raktarkellekek.hu
                  H-P 08:00-16:00

 

Munkavédelmi kabátok, dzsekik, mellények

Munkavédelmi kabát, dzseki és mellény

Munkavédelmi webáruházunk széles kínálatában biztosan megtalálja az igényeinek megfelelő munkáskabátot, munkavédelmi mellényt és dzsekit. Többféle fazon és szín közül válogathat. 
Kizárólag márkás munkavédelmi kabátok vannak kínálatunkban (Australian Line, Cerva, Coverguard, Euro Protection, Portwest), melyeket akár személyre is szabhat vagy elláthatja cége logójával.
Továbbá kiváló minőségű és kedvező árú rövid- és hosszúujjú pólónk közül is megtalálhatja az Önnek megfelelőt.

Munkaruha – legalább annyira fontos, mint a céglogó?
Milyen azonban a jó munkaruha, és miért „érdemes” hordani?
Munka- és munkavédelmi ruha alatt olyan ruházatot értünk, amely megvédi a dolgozót a munkája során ért szennyeződésektől, külső behatásoktól, továbbá – az esetek többségében – egységes megjelenést is biztosít, ezzel jelezve a “hovatartozást”.

Sokan összekeverik, de a munkaruházat (vagy formaruha) és a munkavédelmi ruha vagy védőruha nem ugyanazt jelenti – ugyanakkor a köznyelvben mindkettőt munkaruhának nevezzük. Munkaruházat például egy ügyfélszolgálaton dolgozó munkatárs öltönye, amely nincs kitéve nagy mértékű fizikai behatásnak, inkább az egységes megjelenést szolgálja. Védő ruházat ugyanakkor például az építőiparban használatos fejvédő vagy légzésvédő maszk, aminek viszont már az a feladata, hogy megelőzze, megakadályozza a sérülést, károsodást. Persze ez is lehet egységes megjelenésű (például egységes kék sisak céglogóval), és ez esetben már a formaruházattól elvárt funkciót is betölti...

Kik hordanak ma munka- és védőruhát?
Munkaruhát ma nem kötelező biztosítani a dolgozók számára, a vezető ezzel csak hozzájárulhat a könnyebb és kényelmesebb munkavégzéshez. Egy őrző-védő cég potenciája például nagy mértékben csorbulna, ha az állománynak nem lenne egységes a megjelenése, így itt elemi érdek formaruhát viselniük.
A munkaruhával szemben védőruházatot kötelező a munkáltatónak biztosítania, ha a munkavégzés azt megkívánja. Minden esetben kötelező adni és nem választható!
A ruha jellegét tekintve egy kesztyű lehet a munkaruházat része, de lehet védőeszköz is – ebben az esetben a munkavégzés jellege az, ami eldönti a kesztyű „státuszát”. Ha például nem szeretnénk, hogy a villanyszerelő saját ruhát használjon, és az kopjon, porosodjon, érdemes derekas nadrágot és kabátot adni neki. Azonban ha a dolgozó áramütésnek van kitéve munkája során, akkor a védőkesztyűt már kötelező biztosítani a számára.

Munkaruha vs divat
A jó formaruha ismérve, hogy kellemes a viselése, tartós és egy viselési időszak alatt nehezen, vagy egyáltalán nem gyűrődik. Egy üzemanyagtöltő állomáson a munkaruhának például pamutnak kell lennie, hogy fel ne gyújtsa a szikra. Sokszor találkozunk azzal a kijelentéssel, hogy a „jó ruha legyen pamut, vagy öltönyöknél gyapjú”. Ez nagy tévhit. A gyapjú ruha gyűrődik, hosszú távon bolyhosodik, és nem annyira tartós. Egyszerűen nem formaruhára van kitalálva. A kevert szálas alapanyagból készült ruhánál azonban a hozzáadott műszál már „gondoskodik” arról, hogy az anyag később gyűrődjön, tartósabb legyen, és ne bolyhosodjon. Ma már a polyester technológia rendkívül fejlett. Míg a munkáskabát fő szempontja a tartósság, a munkavédelmi kabát természetesen az, hogy hatékony védelmet nyújtson. Szerencsére ezeknek a termékeknek a szakirányú bevizsgálása rendkívül szigorú és szakszerű. Ma már egyre nagyobb elvárás a gyártók felé, hogy ne csak tartós és jó minőségű legyen a munkaruha, de haladva a korral, divatos és jó megjelenésű is.
Több gyártó cég próbál versenyelőnyt elérni azzal, hogy komplett termékcsaládokat, formatervezett munkaruhákat tervez és dob piacra – ami jó irány, hiszen mindenki szívesebben visel divatos ruhát.

Kinek a költsége?
Akár formaruhaként, akár védőruhaként hordja a munkavállaló a ruházatot, a munkáltatónak kell azt biztosítania, és ezzel együtt a költségét állnia. Erre azonban a gyakorlat rácáfol: a munkáltatók egy része ugyanis a munkavállalókra terheli az előírt formaruha költségeit. Ha pedig ki is fizeti a dolgozónak az árát, inkább csak „szükséges rossznak” tekinti, és sokszor az olcsóbb minőség mellett dönt (ami hosszú távon nem kifizetődő).
Az egységes formaruha ugyanolyan – ha nem fontosabb – része egy cég arculatának, mint egy céglogó vagy az üzletberendezés. A védőruha fontosságát talán nem kell részletezni, egyértelmű, hogy az egészséget, testi épséget védi; és a gazdasági szempontot tekintve is tudjuk, hogy az egészségkárosodást lényegesen jobb megelőzni, mint később orvosolni...