+36 30 44 77 484 | info@raktarkellekek.hu
                  H-P 08:00-16:00

 

Fejvédelem

Használja a fejét? Akkor védje meg!
Legtöbben egy szükséges rosszként tekintenek a munkavédelmi sisak viselésére. Extrém esetben a nem megfelelő fejvédelem akár az életébe is kerülhet. Ezzel igencsak nagy árat fizethet a kényelmetlen vagy nevetséges sisak levételéért. Fejsérülés a leggyakoribb és legveszélyesebb sérülés. Nagy valószínűséggel valamilyen súlyos vagy akár halálos sérülést jelenthet a fejsérülés.

3M munkavédelmi sisak Earline védősisak Coverguard védősisak Uvex védősisak

A munkavédelmi sisak követelményei jogszabályokban vannak előírva. Ezek azonban nem írják elő a fejvédő alkalmazását. Ezt a kötelezettséget a munkáltatót terheli.

Fejsérülést sajnos elég sok esetben szerezhetünk. Nem kell feltétlenül építkezésre vagy valamilyen üzemre gondolnunk. Munkavédelmi sisak használata erősen javasolt, akár a ház átépítésekor, akár, tetőtéri munkához vagy például autószereléshez. Nem szabad alábecsülnünk fejünk védelmét.

A megfelelő munkavédelmi sisak kiválasztása a védelem típusától függ. 

Első lépésként meg kell határoznunk a kockázat mértékét.

Baseball sapka

Ha a veszélyt egy mozdulatlan tárggyal való ütközés jelenti, abban az esetben elegendő egy olyan munkavédelmi sisak, ami olyan, mint egy baseball sapka. Ezek a sapkák kb. 150 gramm tömegűek és egy műanyag erősítéssel vannak ellátva. Különböző hosszúságú szemellenzővel lehet kapni a különböző munkavégzéshez.
Az erősített sapkáknak meg kell felelni az ipari ütközősapkákról szóló EN 812-es szabványnak. A sisakra 5 kg-os lapos acél súlyt ejtenek 25 cm-es magasságból 4 alkalommal.

 

Védősisak

Leeső tárgyak elleni védekezéshez már szükség van védősisakra, például egy építkezésen vagy szerelőműhelyben. Minél nagyobb tárgyak eshetnek a fejünkre, annál komolyabb védelemre van szükségünk, annál komolyabb szabványoknak kell megfelelniük a sisakoknak.

 

Az ellenállóságra vonatkozó követelmények gyakran az elektromosságra vagy a hőállóságra is kiterjednek. További szabvány többek között:

EN 397 - Ipari munkavédelmi sisak.

EN 14052 - Nagy igénybevételre tervezett ipari sisakok.

EN 12492 - Hegymászó-felszerelések - Hegymászósisakok.

EN 50365 - Elektromosan szigetelt munkavédelmi sisak kisfeszültségű berendezésekhez.

A sisakok fenti követelményeknek való megfelelőségét alapos teszteléssel kell ellenőrizni. JSP-videók bemutatják a tesztelés menetét. Itt világosan bemutatják, hogyan áll ellen az ütésnek egy sisak, és hogyan áll ellen egy dinnye.

A munkavédelmi sisak szabványok ide kattintva érheti el.

 

Kínálatunkban különböző hosszúságú szemellenzővel ellátott sisakok kaphatók. Hosszabb szemellenző a kültéri munkákhoz, melyek rendelkeznek vízelvezetővel. Magasban dolgozóknak a szemellenző nélküli javasolt, hogy felfelé se legyen zavaró nézni.

 

Sokan azt gondolják, hogy a sisakok kényelmetlenek. A mai modern munkavédelmi sisakok rendkívül könnyűek, így szinte észrevétlen mikor a fejünkön van. Ezenkívül nem hiszem, hogy a fejünk védelme érdekében ne érné meg, még ha kényelmetlen is lenne.
Nem minden esetben csak a fejünk védelméről van szó, hiszen, ha fennál az arcsérülés veszélye, akkor teljes arcot takaró pajzsot is fel kell szerelni a sisakra (pl. erdei munkavégzés). Vannak beépített fejhallgatóval ellátott sisakok és pajzsok, melyek egyszerre nyújtanak védelmet és segítik a kommunikációt a munka során.  

 

A szem védelméről sem szabad megfeledkezi.  A sisak ellátható védőszemüveggel is, amelyet így nem hagyhat el és mindig kéznél van.