Blog

Az esőruházatról kicsit bővebben...

2020.04.03 08:47

Eső elleni védekezés típusai és apró részletei

A vízálló kabát, vízálló nadrág típusai

Membrán

1. Lélegző és vízhatlan (BR/WP) ruházat

Waterproof (WP) és Breathable (BR), melyek jelentése: vízálló és lélegző
Az ilyen tulajdonsággal rendelkező anyagok ellenállnak az állandó csapadéknak, ezzel egyidőben lehetővé teszik az izzadság elpárologtatását. Ezért is annyira közkedvelt a mozgást, túrázást kedvelők körében. Ezen felül, mivel széles felhasználási körben alkalmazhatóak, ezért a munkaruha kategóriában is nagy jelentőséggel bírnak. Ezen anyagok felhasználásával készült munkaruhák, bizonyos munkakörökben szinte elengedhetetlenek. A munkavédelemben sokszor alkalmazzák ezt a technológiát a jól láthatósági tulajdonságokkal rendelkező munkaruhákkal. Az ilyen típusú munkaruhák a legkorszerűbb anyagok és gyártási folyamatokkal készülnek.
Ahol egy külön esővédő külső réteggel látják el a munkaruhát, ott külön megadják az anyag lélegzőképességének maximális értékét is. Ezeket az anyagokat nevezzük hardshell anyagnak is.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akiknek a munkájukból adódóan sokat kell a szabadban dolgozniuk és szükségük van egy vízálló kabát és vízálló nadrág védelmére. 
Számos termékünket ezen felül olyanoknak is ajánljuk, akik szeretnek a szabadban kirándulni, sportolni. Kerékpárosoknak, túrázóknak, terepfutóknak, hegymászóknak. Hála a sokoldalú felhasználási lehetőségnek, nem csak a munkahelyeken használhatjuk ki ezeknek a termékeknek az előnyeit.

 vízálló kabát és vízálló nadrág rétegei

2. Vízálló-lélegző ruházat egy másik típusa

Ezeket a ruhákat olyan időjárási körülményekhez tervezték, amikor hűvös, ködös az idő, az esőzés kismértékű. Ezen kívül aktív sporttevékenységet végzőknek, akik szívesen mozognak a szabadban. Az ilyen típusú ruházat késlelteti a beázást, azonban teljes mértékben nem tudják az megakadályozni. Ebbe a kategóriába tartozik a softshell anyag is, mely rugalmas, kopásálló tulajdonsága mellett a légáteresztő képessége is rendkívüli. Erről egy korábbi cikkünkben itt olvashat. Ide tartoznak még azok ruházatok is, melyek anyagukban nem vízállóak, de egy vízlepergető réteggel bevonták őket. A hosszabb élettartam érdekében érdemes ezeket időnként impregnálószerekkel kezelni. 

Kinek ajánljuk?

Olyan munkavállalóknak, akik munkaidejük nagy részét nem a szabadban töltik. Akiknek szükségük van, hogy ruhájuk rugalmas és kopásálló legyen. Ezen kívül itt is megemlíthetjük, hogy munka világán kívül a kinti szabadidős tevékenység kedvelőinek is előszeretettel ajánljuk. Kerékpárosoknak, hegymászóknak, túrázóknak, tavaszi időjárás mellett akár síelőknek, snowboardosoknak.

Előnyök és hátrányok

Előnyei:

  • kedvezőbb árfekvésűek, mint a hardshell anyagúak
  • könnyebbek
  • kitűnő légáteresztő képességűek

Hátrányai:

  • többnyire nincs rajtuk kapucni
  • a varratok nincsenek hegesztve és megerősítve
  • hevesebb esőzésnél az anyag megszívhatja magát 

3. Kombinált esőruházat

A softshell anyag mellett vízhatlan-lélegző réteggel látják el őket, így lélegző képességük nem marad el a fentebb említett hardshell-től. Rugalmas a softshell textília miatt, ezért ez nagy előnyt a szabad mozgás megőrzésében.

Teljesen vízhatlan és nem lélegző eső elleni ruházatok

Ezen ruhák anyagának felületén az víz nem tud behatolni, az izzadság pedig nem tud elpárologni. Minimális testmozgás, vagy inkább vihar vészhelyzetre ajánlottak. Próbáljunk meg nagyobb méretűt választani, hogy a testünk által termelt plusz hőt valahogy le tudjuk adni. Gyakran belemelegszünk, mivel nem tudjuk az izzadságot elpárologtatni, viszont cserébe ezek soha nem áznak át. 

Kinek ajánljuk?

Akiknek vészhelyzetben szükségük van egy gyors megoldásra, hogy ne ázzanak el. Ezen kívül horgászoknak, természetjáróknak, madármegfigyelőknek vagy akár sportszurkolóknak. Közös ezekben, hogy csak eseti megoldásként ajánlott viselniük.

 

Esőruházat részletekben

Sokszor a részletekben rejlik a lényeg. 

Súly

Egy nagy igénybevételre tervezett munkavédelmi esőkabát súlya fél kilogrammal is több lehet egy átlag kabátnál. A gyártók folyamatosan fejlesztenek és faragnak a súlyból amennyit csak lehetséges. Ezt többnyire a kiegészítők leegyszerűsítésével tudják a legegyszerűbben abszolválni. Kisebb súly vagy több kiegészítő? A döntés rajtunk áll.

Kényelem

A magasabb árfekvésű, jobb tulajdonsággal bíró esődzsekik és esőnadrágok a jobb minőségű anyagoknak köszönhetően nagyon kényelmesek tudnak lenni.

Varratok

A ruha gyártása során a varratok mentén apró lyukak keletkeznek a varrógépnek köszönhetően. A vízálló-lélegző anyagokkal készült termékeknél ügyelnek a varrógép által ütött lyukakra. A lyukak belső oldalát leragasztják, lehegesztik egy vékony vízálló csíkkal, így gondoskodva mindenhol a vízállóságról. 

Légáteresztés

A közvetlen szellőzés segít az izzadság elpárologtatásában. Ennek elősegítésének legegyszerűbb módja az elülső nagy cipzár fel-le húzogatása, így biztosítva a megfelelő testhőmérsékletet. Léteznek kétirányú cipzárak, melyeket alulról is fel lehet húzni. Ez a praktikus megoldás is biztosít egy bizonyos fokú kényelmet. 

Hónalj szellőző

Egyik legpraktikusabb módja a testhő szabályozásának a hónalj cipzár. Számos modellnél megtalálható ez a funkció.

Kapucni

Egyes kabátok elrejthető kapucnival kaphatók. Kimondottan praktikus megoldás, ha csak ritkán van szükségünk rá. Softshell kabátok gyakran kapucni nélküliek.

Állvédő

Hasznos kiegészítő az elülső cipzár felső részének puha anyaggal való borítása, mely megakadályozza, hogy felsértsük állunkat.

Szabás

A kabát ujjai kicsit bővebbek lehetnek, mint a kabát többi része, hiszen ezek elemenként vannak odavarrva. A karokat könnyebben és akadálytalanabbul tudjuk mozgatni, behajítani, így amikor például a fejünk fölé emeljük kezünket, akkor nem húzzuk fel a kabát alját. Ez is egy praktikus megoldás a gyártók részéről.

Zseb

Általában kevesebb zseb található egy esőkabáton, mint egy utcára tervezett darabon. A gyártók nagy figyelmet fordítanak a kiegészítőkkel való kompatibilitásra, mint például, hogy a hátizsákok hevederjei ne legyenek átfedésben a zsebekkel, ezáltal biztosítva a szabad hozzáférés.

Cipzárvédő

A mellcipzárat többnyire ellátják egy olyan kiegészítővel, mely segít megakadályozni, hogy a cipzár kiugorjon a helyéről. Ezen kívül számos kabáton megtalálható egy cipzárat takaró vízálló réteg is.

Hó- és szélfogó

Derék tájon a kabát alsó szegélyénél egy behúzó zsinór található, mellyel meg tudjuk húzni a kabát alját, ezzel védve testünket a hideg levegőtől. Ezen kívül általában található egy hófogó csatolásra alkalmas rész is a kabát belső felében, melynek a neve is mutatja, hogy a hó felfogására szolgál.

A kabát „hangja”

Biztos mindenki hallotta már, mikor a kabát azt a bizonyos susogó hangot adja a karok lendülésekor. Egyes modellek hangosabbak a többinél.  A softshell anyagúak a leghalkabbak, míg a teljesen vízhatlan és nem lélegző anyagból készült nylon dzsekik pedig a leghangosabbak.

Portwest esőkabát

A fentebb leírtak után már lehet elképzelésünk, hogy ezek esődzsekik miért kerülnek akár 100.000 Ft-ot is meghaladó összegbe. Ez javarészt a dzsekik alapanyagában keresendő, ugyanis a gyártók folyamatos fejlesztések mellett egyre modernebb és jobb tulajdonságokkal rendelkező anyagokkal kísérleteznek. Ezen felül számtalan apró részlet határozz meg egy kiváló minőségű kabát árát.

Webáruház készítés