Blog

Szájmaszk vírus ellen?

2020.03.20 15:37

Mi a különbség a szájmaszk típusok között? Véd-e vírus ellen az orvosi szájmaszk, FFP1, FFP2 és FFP3 maszk.

Nézzük meg mi a különbség közöttük.

 

orvosi szájmaszk 3m szájmaszk ffp1 3m szájmaszk ffp2 3m szájmaszk ffp3

 

 

Pár hónapja kitört a koronavírus járvány Kínában, aminek köszönhetően az emberek elkezdtek félni. Ennek hatására rengeteg száj- és légzőmaszk fogyott az elmúlt hetekben. Nyújthatnak-e ezek megfelelő védelmet influenzavírus vagy a koronavírus ellen?

 

Légző- és szájmaszk közötti különbség:

 

Légzőmaszk:

 • kétirányú védelem, a belélegzett levegőt is szűri
 • szorosan illeszkedik
 • eldobható, félálarcú és teljes álarcú típusok vannak

Szájmaszk:

 • egyirányú védelem, csak a környezetet védi a viselőjének a száján át távozó cseppektől
 • lazán illeszkednek
 • általában műtétek közben viselik, hogy köhögés, tüsszentés által kibocsátott cseppeket felfogják
 • többnyire nincs biztonsági besorolás

A műtéti maszk nem ideális a vírus ellen, mivel nem szűri a levegőben lévő részecskéket, így a vírusokat sem, azonban nem feleslegesek. Ha a viselőjének van bármiféle légzőszervi panasza, akkor határozottan nem felesleges a viselése. Az amerikai CDC, vagyis az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ szerint az N95-ös szájmaszk egy olyan légzőmaszk, amely eltávolítja a levegőben lévő részecskéket, amelyeket rajta keresztül lélegzünk be. Ezek a légzőmaszkok a nagyon kicsi (0,3 mikronos) részecskék legalább 95% -át kiszűrik. Az N95 FFR-ek képesek kiszűrni az összes típusú részecskét, beleértve a baktériumokat és a vírusokat is. (erről bővebben lejjebb)

 

Vírusszűrő maszk

 

A maszkok szűrőkapacitását úgy határozták meg, hogy 0,3 mikronos vagy nagyobb részecskék hány százalékát szűrik meg. A koronavírus család vírusai elég nagynak számítanak, átlagosan meghaladják a 0,1 mikront. Tehát az N95 jelöléssel rendelkező maszkokon átjuthatnak egyes vírusrészecskék, azonban az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ javasolja az ilyen vagy jobb minősítésű maszkok viselését a betegeknek és az egészségügyben dolgozóknak.

 

Az európai szabvány (EN 149: 2001) a részecskeszűrőket három csoportba sorolja: FFP1, FFP2, FFP3. Az FFP1 csak a por szűrésére alkalmas. Az FFP3 az a maszk, amely a legnagyobb védelmet biztosítja, az orvosi szájmaszk pedig a legkevésbé véd.

A magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) utasításai a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírus fertőzéssel kapcsolatban:

 • maszkot egészséges ne hordjon!
 • beteg sebészeti maszkot hordjon!
 • egészségügyi személyzet légúti tünetekkel jelentkező beteg ellátása során – sebészeti maszkot használjon!
 • gyanús és megbetegedett esetek ellátása során – legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú maszkot használjon!

forrás: wikipédia

 

Szabvány             Szűrőkapacitás

FFP1                     80 %

FFP2                     94 %

N95                      95 %

FFP3                     99 %

 

Koronavírus és influenza elleni védekezés

 

Mivel még védőoltás nem áll rendelkezésre, ezért az megelőzésnek itt is kiemelkedő szerep jut.

 

 1. Kézmosás: Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a rendszeres és alapos kézmosás. A kézmosás és a gélalkohol fertőtlenítő nagyban segít megelőzni a vírusfertőzést. Azt se felejtsük el, hogy a szappantartó a baktériumok egyik kedvelt helye, azonban pumpás és palackozott szappanok és kézfertőtlenítőknél ilyen veszély nem fenyeget.
  Kerüljük az arcunk érintését, ezáltal is csökkentve a vírusfertőzés lehetőségét.
  Étkezés előtt minden esetben mossuk meg a kezünket.
  helyes kézmosás lépései

 2. Fertőtlenítés: Végezhetünk csíramentes takarítást virucid hatással rendelkező készítményekkel.
  Ezen kívül fordítsunk figyelmet mindennapi tárgyaink fertőtlenítésére is. Ilyen például mobiltelefonunk, billentyűzetünk, egerünk, autónk, kulcsaink, stb. Ezeket javasolt antibakteriális törlőkendővel áttörölni a fertőzés megelőzése végett.
  vírus ellen

 3. Immunrendszerünk erősítése:
  Vitaminpótlás: a megfelelő vitamin bevitellel is jelentősen segít az immunrendszerünk erősítésében. Kiemelkedően fontos ebben az időszakban a D-vitamin megfelelő pótlása.
  Edzés: A megfelelő és rendszeres testmozgás segít az immunrendszerünk erősítésében. Az interneten rengeteg példát találhatunk az otthoni edzésre. #maradjotthon

 

A koronavírus miatt érvényben lévő rendelkezések Magyarországon:

 

1) A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása a magyar-szlovén, valamint magyar-osztrák határon.

2) Beutazási tilalom a nem magyar állampolgároknak Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Magyarország területére nem léphetnek be a járvány gócpontjának számító országokból (Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán területéről) érkező nem magyar állampolgárok. Magyarország területére nem léphet be ugyanezen országok területéről nemzetközi személyszállítást végző vasúi jármű, autóbusz, valamint – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű.

3) Hatósági házi karantén A hatóság nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhet potenciális fertőzötteket. Azok a magyar állampolgárok is hatósági házi karanténba kerülnek, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkeznek az ország területére, akkor is, ha tünetmentesek. Ők a Magyarországra való belépés során, egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek. Akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban (pl. kórházi karantén) kerülnek elhelyezésre. Akiknél az egészségügyi vizsgálat során a fertőzés gyanúja nem merül fel, ők is kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. E személyeket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi. A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata. Azok a magyar állampolgárok, akiknél az alapos orvosi vizsgálat során az új koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét vagy a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre.

4) A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

5) Tilos a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása.

6) Az összehangolt védekezés érdekében rendkívüli szünetet a köznevelési intézményekben (iskolákban, óvodákban) az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el saját hatáskörében.

7) Tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárthelyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél több. E korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége,

8) A középiskolásoknak meghirdetett Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztjük.

9) A külföldi iskolai kirándulás tilos. A már lefoglalt külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

10) Magyarország területéről kiutasítjuk és kitoloncoljuk azt a nem magyar állampolgárt, aki a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegi.

11) A magyar emberek védelme érdekében, valamint az egészségügy, a honvédelem, a rendvédelem, a közigazgatás működésének biztosítására nem utazhatnak külföldre (vagy csak az ágazati miniszter külön engedélyével tehetik azt) az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses állományú katonák, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a rendvédelmi hivatásos állomány, a rendvédelmi dolgozók, az adóhatóság alkalmazottjai, és a kormánytisztviselők. A minisztériumok esetében külföldi kiküldetés elrendelésére a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével kerülhet sor.

12) A Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet szakfeladatainak ellátása során. Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Intézetei a NATO Egészségügyi Kiválósági Központtal együttműködésben az intézkedési javaslatait folyamatosan megküldi a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetőjének.

forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/rendkivuli-kormanyintezkedesek-hatarellenorzes-beutazasi-tilalom-hatosagi-hazi-karanten

 

További, folyamatosan frissülő információ

 

https://koronavirus.gov.hu/

 

Megelőzés 12 pontja a vírus ellen a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint. 

Webáruház készítés