Telefonos rendelés és információ:

+36 30 222 7232 H-P 08:00-16:00

 

Blog

Mi a softshell anyag, és milyen a jó softshell dzseki?

2020.03.10 08:25

Softshell anyag, mint sok minden más, eredetileg más célra fejlesztettek ki. Egy közeli példát nézzünk, a Puma cipőket is elsősorban sportoláshoz fejlesztették ki, azonban előnyös tulajdonságait, mint például a légáteresztést, tartósságot könnyen átvették a munkavédelembe.

Mi is tulajdonképpen a softshell, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik?

Biztos vagyok benne, hogy már hallottál a softshell kabátról, dzsekiről, még akkor is, ha pontosan nem is tudod, hogy mit jelent. Ez a kifejezést első sorban túrázással, outdoor tevékenységekkel kapcsolatban hallhatjuk a legtöbbet, azonban a munkavédelemben is egyre elterjedtebbek, hála számos kiváló tulajdonságának.

Vízálló, szélálló, légáteresztő? Ezt mind tudja?

Röviden: Többnyire igen!

Ha nem is mindent, de ez egy olyan anyag, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Tartós, strapabíró, amit akár a hétköznapokban is hordhatunk. Maga a softshell szó magyarul annyit jelent, hogy puha héj. A héj elnevezéssel ruhákkal kapcsolatban, legtöbbször túraboltokban találkozhatsz, ami tulajdonképpen a kabátok felső (vízálló, szélálló) rétegét jelenheti. Softshellnek leginkább egy puha tapintású, azonban magas kopásállóságú, vízálló, szélálló anyagot értünk. Létezik belőle membrános, vastag, illetve vékony darab is.


Egyik legismertebb a GORE-TEX® - Vízálló, szélálló, lélegző membrán

softshell anyag gore-tex gore-tex lélegzőgore-tex szélállósoftshell gore-tex vízálló

Mikor érdemes viselnünk a softshell dzsekit és kinek ajánljuk?

Tulajdonképpen bárkinek, de elsősorban azoknak, akik nem igazán szeretik a réteges öltözködést. Egy túra során vagy akár mondhatjuk a munkát is, általában három réteg, vagyis héj kerül Rád. Víz- és/vagy szélálló kabát, ami alá egy melegítő, polár réteg kerül és legvégül egy aláöltözet. A softshell e három réteget hivatott helyettesíteni, hogy ne kelljen a le- és felöltözködéssel bajlódni a munka vagy túra során. Egy jó minőségű softshell kabát alá nincs szükséged több réteg ruhára. Azt azért ne felejtsük el, hogy a téli mínuszokban nem elegendő öltözet egy softshell kabát.

Egy softshell dzseki különböző mértékben lehet vízálló. Van 3000 mm, 8000 mm, vagy 15 000 mm-ig vízálló. Ezek a szempontok, akkor a legfontosabbak, ha hosszabb időt töltesz esős időben a szabadban vagy a kültéri munkád során.

Összességében elmondható, hogy a softshell dzseki rendkívül jó választás, mivel könnyű benne mozogni, nagyon kényelmes, jó víz- és szélálló képessége van és strapabíró.

Ideális viselet a szabadtéri vagy hűvös környezetben végzett munkához, mint például egy fűtetlen csarnok.