Blog

Útmutató a legjobb munkavédelmi cipő kiválasztásához

2020.02.27 10:35

Minden munkaterületnek megvannak a maga veszélyei. Legyen szó raktárról, ahol üres raklapok, elejtett szögek, vagy egyéb éles-, szúró tárgyak lehetnek a földön, ott érdemes S1P-s munkavédelmi cipőt választanunk, mert ezekben már talpátszúrás elleni védelem. Ez megvéd minket a szúró tárgyaktól. Ha például külső területeken dolgozunk, akkor célszerű S3-as bakancsot választanunk, mert ezek többsége vízlepergető tulajdonságokkal rendelkezik. Ha a munkaterületünkön magas hő uralkodik, akkor mindenképpen keressük a HRO jelzésű munkavédelmi cipőket, hiszen ezeknek 200 vagy 300 fokig hőálló talppal rendelkeznek. Speciális hegesztési munkákhoz külön erre a célra kifejlesztett munkavédelmi lábbelit is találhatunk, mint a Portwest FW07 hegesztőbakancs.
Ha hideg helyen történik a munkavégzés, akkor védelmet nyújthatnak a szőrme béléses bakancsok, ha pedig extrém hideg ellen kell védekeznünk, akkor keressük a CI jelölésű védőbakancsokat, amik -20 fokos hidegben is megvédik a lábat.

Gondolom Ön is találkozott már a gyakori sérülések valamelyikével – lábujjak sérülése, talp átszúrása, lábfejre eső nehéz tárgy okozta sérülés – munka közben, vagy akár otthon a házimunka, vagy ház körüli munka végzése közben. Ha szeretné, hogy Öné legyen a legjobb munkavédelmi cipő, vagy bakancs, akkor először is át kell gondolnunk, milyen veszélyekkel találkozhatunk munkavégzés közben. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani. 

Balesetek bármikor megtörténhetnek, és meg is történnek sokszor a legváratlanabb pillanatokban. Teljesen mindegy, hogy éppen milyen munkát végzünk, legyen szó költözésről, vagy csak a szoba átrendezéséről, akár kerti munkáról otthon, vagy egy nagyüzemi gyárban való munkáról. A láb megfelelő védelméről minden esetben gondoskodni kell, szem előtt kell tartani annak védelmét.

Mik is a leggyakoribb balesetek?

 • csúszásveszély (kiömlött folyadékon, jégen való megcsúszás)
 • valami keresztülmegy a lábon (rakodás közben rátolat egy autó, vagy egy targonca átmegy rajta egy óvatlan pillanatban)
 • lábujjak zúzódás (a targonca által lerakodott raklap alatt marad a láb)
 • vegyi anyagokkal, forró folyadékkal való találkozás
 • éles, szúró tárgyak

Ezek a sérülések előfordulhatnak ugyanúgy otthon is, mint a munkahelyen. Kisebb zúzódásokon át akár a törött csontokig. Ezért nem szabad alábecsülnünk a láb védelmét. Te se tedd!
Ha megsérül a lábad már csak egyetlen dolgot tehetsz, megvárod míg meggyógyul.
Nem a jó munkavédelmi cipő hiánya az egyetlen, ami sérüléseket okozhat. A rossz védőcipők is okozhatnak komoly károkat az egészségben. Háromból egy dolgozó szenved a lábproblémáktól a rossz a munkavédelmi cipő miatt. Kínálatunkban megtalálható munkavédelmi lábbelik azonban tesztelve vannak a biztonság szempontjából ugyanúgy, mint a láb komfortja és egészsége szempontjából.Ű
 

Ezek után milyen védőlábbelit válasszak?

Három lehetséges opció közül választhat:

 • akármilyen hétköznapi cipőt
 • munkacipőt
 • biztonsági cipőt

Amennyiben Önnek fontos a láb védelmi, illetve biztonsága és van felelőségtudata, akkor az első lehetőség nem Önnek szól. Két választása marad, a munkacipő és a biztonsági cipő. A választás már csak azokon múlik, hogy milyen munkát szeretne benne végezni, illetve, hogy mit mondanak a munkahelyi szabványok.

A munkacipők, melyek nem rendelkeznek orrmerevítéssel (azaz kapli nélküliek), O jelzéssel vannak ellátva és megfelelnek az EN ISO 20347 szabványnak. Az O mögötti szám minél magasabb, annál komolyabb védelmet biztosít a láb számára. Annál magasabb a védelmi szintje a munkavédelmi lábbelinek.

 • OB- megfelel a szabvány alapvető követelményeinek
 • O1- OB +zárt sarokrész, antisztatikus tulajdonságok, energiaelnyelő sarokrész
 • O2- O1 + ellenáll a víz behatolásának és felszívásának
 • O3- O2 + átszúrással szembeni ellenállóság, bordázott talp 

A biztonsági cipők, melyek már rendelkeznek orrmerevítéssel (kaplival ellátott) S jelzéssel vannak jelölve, és megfelelnek az EN ISO 20345 szabványnak. 

 • SB- megfelel a szabvány alapvető követelményeinek
 • S1- SB + zárt sarokrész, antisztatikus tulajdonságok, energiaelnyelő sarokrész
 • S2- S1 + ellenáll a víz behatolásának és felszívásának
 • S3- S2 + átszúrással szembeni ellenállóság, bordázott talp
 • S4- S3 + követelmények gumi vagy műanyag lábbelikre
 • S5- S4 + átszúrással szembeni ellenállóság, bordázott talp 

 

Több, mint 1,5 tonnás nyomásnak is ellenállnak a biztonsági cipők. 

A cipő orrmerevítője készülhet acélból és kompozit anyagból is. Sokan tartanak attól, hogy a fémek veszélyesek lehetnek a lábra. Ez természetesen nem igaz. Az orrmerevítőket teszteknek vetik alá és bizonyítottan 1500 kg-os nyomásnak vagy 200 joule erőnek is ellenállnak. Az acéllal szemben a kompozit kapli előnye, hogy kisebb a súlya.

Essen néhány szó arról, hogy a lábbeli talpának milyennek kell lennie.

Három általános kategóriába soroljuk a védőcipők talpát. Ezek kiválasztásánál is figyelembe kell venni a munkakörnyezetet.

 • PU/PU - elsősorban beltéri használatra alkalmas
 • PU/TPU - beltéri és kültéri használatra alkalmas kombináció
 • PU/RUBBER - extrém felhasználásra (vegyszerek, fémforgács, HRO)

A legjobb talpak sem védik meg Önt a hidegtől, ezért, ha gyakran dolgozik hidegben, akkor érdemes a CI jelzésű és a hópehely szimbólummal ellátott cipőket keresnie.
Azonban, ha a munkakörülményeire a magas hőmérséklet a jellemző, akkor Önnek a magas hőmérsékletű padlóra kifejlesztett munkavédelmi lábbelire van szüksége. HRO megjelöléssel vannak ellátva és ellenállnak az akár 300°C-os felületnek is egy percen keresztül a sérülés legapróbb jele nélkül is.

Védőlábbelik jelzései

Webáruház készítés