Blog

Kompozit kaplis munkavédelmi cipő előnyei

2020.05.06 10:04

Folyamatosan fejlődő világunkban minden területen észrevehető az innováció. Informatika, autógyártás, mezőgazdaság, ipar stb. Ez alól a munkavédelmi felszerelések világa sem kivétel. Egyre modernebb, strapabíróbb, könnyebb, kényelmesebb és biztonságosabb anyagok születnek. Ilyen például a kompozit kapli.
A kompozit anyagok, vagyis a társított, többösszetevős anyagok olyan anyagok, melyek több különböző szerkezetű anyagkombinációkból épülnek fel. Minden esetben a hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros, hátrányos tulajdonságok csökkentése a cél.

A kompozit orrmerevítő a munkavédelmi cipőkben

A gyártók folyamatosan fejlesztenek és külön részlegeket foglalkoztatnak az újabb és jobb technológia kifejlesztésére. Mind alapanyagban, mind a gyártás folyamatában a legmodernebb technikákat alkalmazzák a tökéletes végeredmény elérése érdekében. Ennek eredményeképpen született meg a kompozit orrmerevítő.

kompozit kapli, kompozit orrmerevítő

 

A gyártók kutatás és fejlesztése kitér más területekre is, így a sportcipőkre is. Számos technikai fejlesztést vesznek át a munkavédelem területére, mely elsősorban a kényelem és a minél kellemesebb közérzet elérésére irányul. Nem egyszer láttunk már párhuzamot a sportcipők és a munkavédelmi cipők között.

Korábban az acél orrmerevítő volt az egyetlen lehetőség, mellyel ellátták a védőcipőket. Ezek kiemelkedő védelmet nyújtottak a rá eső tárgyakkal, szerszámokkal szemben. Hátrányuk, hogy nehezek voltak és több órás viseletet követően rendkívül kényelmetlenné és diszkomfortossá váltak.

A kutatás és fejlesztésnek köszönhetően kezdték alkalmazni a kompozit lábujjvédőket a munkavédelmi cipőkben. A többkomponensű orrmerevítő mellé általában kevlár talplemez társul, így tovább csökkentve a munkavédelmi lábbeli súlyát. Ennek következményeként komfortos, könnyű cipőt kaptak, melyben az egész napos munka során sem fájdul meg a lábunk, lábfejünk.

A többkomponensű anyagokat elsősorban a repülőgépiparban használják a gyártás során, ugyanis ezekből rendkívül erős és tartós anyag hozható létre.

„A gyakorlatban a kompozitoknak több előnye is van. Elsősorban lehetővé teszik, hogy a tulajdonságoknak egy különleges kombinációját hozzuk létre. Másrészt ezek a tulajdonságok egy adott tartományon belül folyamatosan változhatnak. A kompozitok harmadik lényeges sajátsága, hogy olyan fizikai tulajdonsággal is rendelkezhetnek, melyek nem érhetők el külön-külön egyik alkotójával sem. Mindegyik esetben a cél a végtermék tulajdonságainak optimalizálása különböző alapanyagok együttes használatával. Kitűnő és az igényeknek megfelelően szabályozható a szilárdságuk, képlékenységük és korrózióállóságuk.”
forrás: Wikipédia

A kevlár talpbetétek további előnye a súlyukon kívül, hogy rendkívül flexibilisek. Sem a kompozit, sem a kevlár talpbetét nem jó hővezető, ezért sokkal előnyösebb az acél szemben, főleg télen a hidegben.

Cerva kompozit munkavédelmi cipő

Kompozit védelemmel ellátott munkavédelmi lábbelik előnye és hátránya

Acélbetétes munkavédelmi lábbeli

Előny Hátrány
rá eső tárgyakkal szembeni védelem nehéz
átszúrás elleni védelem kényelmetlenebben
rugalmatlan
jó hővezető, ezért télen fázhat a lábunk, nyáron könnyebben átmelegszik

 

Kompozit munkavédelmi lábbeli 

Előny Hátrány
könnyű minimálisan drágább, mint az acél
rugalmas
ráesés elleni védelem
átszúrás elleni védelem
hajlékony talp
egész napos komfort
nem érzékelik a fémdetektorok

 

 

 

 

 

Kompozit védelemmel ellátott munkavédelmi cipőinket itt tekintheti meg.

Kompozit munkavédelmi bakancs kínálatunk pedig itt érhető el.

Webáruház készítés