Blog

Szokta használni a fejét? Akkor gondoskodjon a megfelelő védelemről

2020.05.14 13:22

Szélsőséges esetben akár az életünkkel is fizethetünk, ha nem gondoskodunk a megfelelő fejvédelemről. Ennek ellenére még mindig sokan gondolják úgy, hogy kényelmetlen vagy nevetséges a munkavédelmi sisak viselése. Nem feltétlen kell ennek így lennie, hiszen léteznek már könnyű, strapabíró fejvédők. Viselése semmiképpen nem nevetséges, főleg, ha egy komoly sérüléstől véd minket.

Egy ismerőssel történt nemrég az eset. Munka közben hanyatt esett és beütötte a fejét. Koponya alapi törést szenvedett, ami olyan súlyos volt, hogy napokra életveszélyes állapotba került. Ez nem csak egy kis fejsérülés volt. A fejvédelem elmulasztása egy pillanat alatt változtathatja meg az életünket.

Egyidőben a leggyakoribb és legveszélyesebb sérülésfajta. A fejünk sérülése (FIGYELEM: csak erős idegzetűeknek) könnyen jelenthet súlyos vagy akár életveszélyes károsodást is.

A fejvédelemre is, mint minden egyéni védőfelszerelésre vonatkozó követelményeket jogszabály határozza meg. Ezek azonban nem írják elő a fejvédők alkalmazását. A munkáltatóra hárul a munkavédelmi sisak előírásának felelőssége.

Fejünket nem csak építkezéseken vagy bányában tehetjük ki a sérülés veszélyének. A baj bármikor, bárhol megtörténhet. Védősisak alkalmazása indokolt akár a házunk átépítésekor, autónk szerelésekor, vagy ha csak a padláson, tetőtérben dolgozunk és nem szeretnénk beverni a fejünket. Legtöbben alábecsülik, ezzel szemben a fejvédelemnek kellene lennie a legfontosabbnak.

 

Fejsérülés, fejvédelem, fejvédő sisak

 

A sérülés kockázatának felmérése

Első és legfontosabb lépés mielőtt munkavédelmi sisakot választunk, hogy határozzuk meg a fejsérülés kockázatát. Számos védelmi szinttel ellátott védőeszköz létezik.

 

Ha kisebb védelemre van szüksége

Kisebb veszéllyel szemben akár egy műanyag merevítéssel ellátott sapka is megfelelő lehet. Például, ha egy mozdulatlan tárggyal, szerkezettel való ütközést jelenti a veszélyt. Ezek a sapkák a baseball sapkához hasonlóak és rendkívül könnyűek, mindössze 150-200 gramm. Nagyon hasonlítanak a hétköznapi baseball sapkákhoz, látszatra nehéz megmondani a különbséget. Rendelhető különböző méretű szemellenzővel a különböző munkaterületekre.
Az ilyen típusú sapkák megfelelnek az EN 812-es szabványnak, mely ellenáll a 25 cm magasságból leeső 5 kg tömegnek. Nagyobb magasságból leeső tárgyak esetében nem nyelik el az ütést.

 

Ha nagyobb védelemre van szüksége, a fejvédő sisak megfelelő választás

Ha ki vagyunk téve nagyobb veszélynek, minthogy 25 cm-ről a fejünk essen valami, akkor komolyabb védelemre van szükségünk. Építkezésen előfordulhat, hogy magasabbról a fejünkre eshet egy szerszám vagy egyéb nehéz tárgy. Ebben az esetben már szigorúbb szabványoknak kell megfelelnie a munkavédelmi sisaknak.

A védősisakokra vonatkozó szabványok:

EN 397 - Ipari védősisakok.

EN 14052 – Magas védelmi képességű ipari sisakok.

EN 12492 - Hegymászósisakok.

EN 50365 - Elektromosan szigetelt sisakok kisfeszültségű berendezésekhez.

Erről bővebben az alábbi linkre kattintva olvashat: Munkavédelmi sisak szabványok

 

A fenti szabványoknak való megfelelést alaposan tesztelik. Erről számos videót megtalálhatunk az interneten. Ezeken a videókon egyértelműen látszik a különbség, hogy hogyan áll ellen az ütésnek egy-egy sisak.

 

 

Fejvédelem kategóriánkban többféle hosszúságú szemellenzővel ellátott sisak található. Magasban dolgozóknak ajánlott szemellenző nélküli sisakot használni, hogy felfelé is megfelelő legyen a kilátás. Hosszabb szemellenzővel ellátott munkavédelmi sisak pedig kimondottan ajánlott a kültéri munkavégzés során.

 

Úgy gondolja kényelmetlen? Nem mondanám.

A fejsérülések elkerülése végett érdemes figyelmet fordítani a kiegészítőkre. Ha az arc- és szemsérülés veszély is fennáll, akkor teljes arcot elfedő pajzsra van szükség. Például erdei munka során erre különösen magas az esély. A további biztonsági kiegészítők nem jelentenek semmiféle akadályt a kommunikációban. Rendelhető beépített fejhallgató és kommunikációs egység egyben, mely egyszerre nyújt hallásvédelmet és biztosítja a kommunikációt a munkatársakkal.

 

Természetesen a szem- és hallásvédelmet sem szabad alábecsülni. A legtöbb sisak kiegészíthető védőszemüveggel és fültokkal, melyek így mindig kéznél vannak.

Webáruház készítés