+36 30 222 7232 | info@raktarkellekek.hu
                  H-P 08:00-16:00

 

ESD termékek

 ESD védelem

Az ESD a különböző elektromos potenciállal rendelkező testek közötti töltés áramlás okozta elektrosztatikus kisülés (Electrostatic Discharge) elleni  védelem. 
Az antisztatikus ESD munkavédelmi cipő és ESD munkaruha funkciója, hogy az elektrosztatikus töltések leadásával a feltöltődést a minimálisra csökkentse.


25termék 116
25termék 116

Az elektrosztatikus kisülést megelőzi az elektrosztatikus feltöltődés (ESC), melynek során az anyagon (testen) töltések halmozódnak fel. Ez azt eredményezi, hogy a test a környezetétől eltérő feszültségre kerül.

 

Az elektrosztatikus feltöltődés és kisülés az ipar számos területén problémákat okozhatnak.

  • mechanikai hatás: Itt inkább az elektrosztatikus feltöltődés jelent problémát, hiszen a különböző töltésű anyagok között vonzó hatás léphet fel. Összetapadást és porosodást okozva ezzel, mely káros hatással lehet egyes technológiákra. Vannak azonban területek, ahol ennek jótékony hatását kihasználják. Ilyen például porszórás vagy a másolástechnika.
  • biológiai hatás: Az áramütés hatására akaratlanul rángó izmok, mely az ESD közvetett biológiai hatása. Ez konkrétan baleseti veszélyforrás is lehet.
  • gyújtó hatás: A kisülés során az energia meghaladhatja az egyes anyagok gyulladási energiáját, ezért egy robbanásveszélyes környezetben az ESD igen komoly károkat tud okozni. Akár emberéletet is veszélyeztethet.
  • túláram: Az elektromos iparban okozhat jelentős károkat. A félvezető alapú integrált áramkörökben az alkatrészeket vékony oxidréteggel választják el egymástól, ami az ESD hatására eléghet, ezáltal az alkatrész tönkre mehet.

 ESD védelem

Az ESD elleni védelem eszközei

A védett környezet kialakítására többféle módszer van, melyeket együttesen kell használni a védelem érdekében. ESD védelem eszközei: ESD padlózat, ESD bútorok, ESD sarokpántok, ESD csuklópántok, ESD szerszámok és ESD munkaruha, ESD munkavédelmi cipő.
Az antisztatikus ESD ruházat és ESD lábbeli fő feladat, hogy az elektrosztatikus töltések leadásával a feltöltődést a minimumra csökkentsék.

Környezetünkben mindenhol jelen van az elektrosztatikus feltöltődés. A feltöltődés mértékét és kialakulását az előbb felsorolt eszközök nagyban befolyásolják.

Az ESD felszerelést mindenképpen ellenőrizni kell, mielőtt belépünk egy elektrosztatikusan veszélyes területre.

 

ESD munkaruha ESD munkavédelmi cipő szabvány

Szűrés
Méret
Szín
Gyártó
Védelem
Cipő méret